Žena – květ

Číslo záznamu 19913
Název Žena – květ
Autor (autoři) díla
2/2015 MKK
kraj okres obec kat. území
Ústecký kraj Chomutov Chomutov Chomutov II
Ulice čp. / č. o.
Rooseveltova 4194
Umístění v exteriéru
Širší souvislosti umístění mozaika je instalována na stěně v atriu budovy nákupního střediska na sídlišti
Další rozměry průměr 160 cm
Datace realizace 1969
Typ
  • mozaika
Materiál
  • sklo
    • štípané sklo
Stav poškozeno (ke dni 04.02.2015)
Popis poškození Zkorodovaná kovová konstrukce, na které je mozaika instalována. Podkladová vrstva z polymerního materiálu na některých místech zcela chybí spolu s kostkami. Dílo bylo v roce 2017 restaurováno. Aktuálně je deponováno na FR UPCE v Litomyšli.
Související objekty
Text hesla

Mozaiku Žena – květ s abstrahovaným motivem v pestré barevnosti navrhl Jaroslav Bejček. Kompozice v kruhovém medailonu má světlé pozadí, na kterém je umístěna stylizovaná figura tančící ženy s květem místo hrudi. Kolem hlavního motivu se vznášejí další drobnější prvky – rybka, květina a kohout. Mozaika vznikla v roce 1969 podle návrhu Jaroslava Bejčka. Byla určena do vnitřního atria sídlištního objektu občanské vybavenosti Luna. Tento prostor dnes není veřejnosti přístupný, ale dříve sloužil jako zahrádka restaurace, kterou dobové fotografie zachycují doplněnou slunečníky a jezírkem s vodními rostlinami.

Autor návrhu Jaroslav Bejček byl především sochařem, i když z jeho ateliéru vyšlo také několik návrhů mozaik. Na většině pracoval se svou manželkou Li Ki Sun a uplatnily se v exteriérech a interiérech severočeských měst. Své největší mozaikové dílo – asi 80 m dlouhý vlys Země, Jaroslav Bejček navrhl pro atiku městského národního výboru v Mostě (realizace zanikla).

 

Fotodokumentace aktuálního stavu
2/2015 MKK
pohled na odpadlou část mozaiky, 2/2015 MKK
2/2015 MKK
2/2015 MKK
2/2015 MKK
2/2015 MKK
ZpracovalZuzana Křenková, Vladislava Říhová
FotografovalMichaela Knězů Knížová