Výzdoba ulice Na Kotli

Číslo záznamu 21075
Název Výzdoba ulice Na Kotli
Nové Hradecko XXII, 1980, č. 10, 4. 10., s. 5
kraj okres obec kat. území
Královéhradecký kraj Hradec Králové Hradec Králové Hradec Králové
Ulice čp. / č. o.
Na Kotli
Umístění v exteriéru
Širší souvislosti umístění Dílo "Vstříc vesmíru" se nacházelo před hlavním vstupem do vysokoškolských kolejí, čelem ke Gočárovu okruhu. Umístění plechového lva se nepodařilo spolehlivě identifikovat. V místě určení se dílo v současnosti již nenachází. Jeho stávající umístění není známo. Nelze vyloučit, že v souvislosti s odstraněním došlo k zániku díla.
Odhad datace (1975 až 1980)
Materiál
  • další anorganické materiály
    • beton
  • slitiny železa a neželezné kovy
    • železo a slitiny
Dílo odstraněno z veřejného prostoru ano
Text hesla

Sídliště Na Kotli vznikalo v 70. letech 20. století. Kromě klasickým obytných výškových domů zde byly situovány i vysokoškolské koleje. Před hlavním vstupem do areálu kolejí se nacházela plastika „Let do vesmíru“ či „Vstříc vesmíru“, která se skládala z betonové platformy a zešikmeného pylonu ve tvaru tangenciály evokující trajektorii letu, nesoucího pravděpodobně kovovou raketu. Dále se zde nacházel znak Hradce Králové – královéhradecký lev – vyhotovený z plechu opatřeného barevným nátěrem, který byl osazen na zděné zídce a připomínající výročí 750 let města.

Literatura

Nové Hradecko XXII, 1980, č. 10, 4. 10., s. 5

Miroslav Všetečka, Hradec Králové: Československo, Hradec Králové 1980.

Ladislav Zikmund-Lender, Zítřek stavíme dnes. Architektura a urbanismus Hradce Králové v letech 1945–1989, in: Monumenta Vivent. Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově, 2015, s. 92–107.

Archivní fotodokumentace
Miroslav Všetečka, Hradec Králové Československo, Hradec Králové 1980
ZpracovalLucie Rychnová
FotografovalLucie Rychnová