Výzdoba obytného bloku Tučkova

Číslo záznamu 20777
Název Výzdoba obytného bloku Tučkova
Autor (autoři) díla
Norbert Horáček (architekt)
František Koplík (architekt)
Investor Stavoprojekt
kraj okres obec kat. území
Jihomoravský kraj Brno-město Brno Veveří
Ulice čp. / č. o.
Tučkova/Botanická
Umístění v exteriéru
Širší souvislosti umístění Obytný blok je vymezen ulicemi Tučkovou, Zahradníkovou, Klatovskou a Botanickou.
Datace realizace 19551963
Typ
  • generel
Stav dobrý (ke dni 01.02.2024)
Související objekty
Text hesla

Obytný blok je vymezen ulicemi Tučkovou, Zahradníkovou, Klatovskou a Botanickou. Doplnil zástavbu z první republiky. Poskytoval jak bydlení, tak ve dvoře mateřskou školu, také divadlo od počátku hrající pro děti. Na jihozápadním nároží restaurace Severka. Sousední bloky domů Botanická, Klatovská???nebo Hrnčířská a v blízkosti Leninova doplnily proluky ve starší zástavbě.

Ještě nebyl zpracovaný celkový generel s jedním tématem jako u pozdějších sídlišť. Výzdoba exteriérová!!! ve formě sgrafit se soustředila na objekt mateřské školy, kde jsou umístěna sgrafita nad okny - s motivem zvířat 16 sgafit, Autorem Jan Janča 1956, dětsky stylizované. vždy dvě sousední pole obsahují stejný motiv stranově převrácený. Symetrickou výzdobu (dnes jen 14 polí) od Jana Maria Najmra stejně velkých sgrafit se nachází na zdi divadla Polárka. Dvůr školky ještě oživovala dvě dvojsousoší hrajících si medvědů od Sylvy Lacinové, vznikla později 1963. Konrád Babraj reliéf sDěti vítají sovětského vojáka 1956, Miloš Axman, letec se dvěma pionýry. Bohatě je navenek zdobena i obytná část do ulice Botanické, opět sgrafita s opakujícími se motivy rostlin, ptáčků a medajlonů. 1956 František CHmelař, Miroslav Šimorda a 4 sochařské reliéfy od Františka Hořavy.

Jako poslední výzdoba Severky 1973 také od Sylvy lacinové - plastika Milenci??? nedohledáno.

Dochované dobře, po obnově dům, i restaurace Severka, sgrafita na školce restaurovaná na Polárce ještě ne. Medvědi přesunuti na Kraví Horu.

Prameny

Jana Kořínková, Výtvarné umění v prostoru brněnských sídlišť (1945–1989) (dizertační práce), Vysoké učení technické v Brně, Brno 2017.

Literatura

Vladimír Šlapeta - Renata Vrabelová, Brno moderní II. Velký průvodce po architektuře 1949 - 2000, Praha 2019, s. 172 - 173.

https://www.bam.brno.cz/objekt/d057-obytny-soubor-s-materskou-skolou-a-d..., vyhledáno 1. 2. 2024.

ZpracovalKlára Kořanová
Fotografoval